Akne

AKNE I NJIHOVO LEČENJE

Akne

ili (bubuljice) su hronično zapaljenjsko oboljenje lojnih žlezda. Više faktora je odgovorno za njihov nastanak: nasleđe, hormoni, građa lojne žlezde, bakterija Propionibacterium acnes i dr. Istraživanja pokazuju da ishrana nema uticaja na kliničku sliku, ali se pacijentima savetuje da sami prate da li neke namirnice pogoršavaju akne (masnija hrana, sirevi, slatkiši).

Akne se javljaju u pubertetu, traju tokom adolescencije i najšešće se spontano povuku do 25. godine. Prema težini kliničke slike mogu biti blage u vidu komedona (mitesera), umereno teške sa papulopustulama („bubuljice“) i teške sa nodusima i cistama.

Akne treba lečiti kod dermatologa i savetuje se da se terapija počne na vreme!

U lečenju akni koristi se lokalna i opšta dermatološka terapija, a poslednjih godina veoma uspešno i terapija laserom ili laseroterapija.

Lečenje akni laserima u Poliklinici Nada Diva


U poliklnici „Nada Diva“ već dugi niz godina koriste se najsavremeniji medicinski laseri u lečenju svih oblika akni, kao i ožiljaka od akni. Laserska energija deluje protivupalno, sprečava razmnožavanje bakterija i deluje na odmašćivanje kože, a stimuliše stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana, što preventivno deluje na stvaranje ožiljaka i ublažava postojeće ožiljke.

U zavisnosti od kliničke slike opredeljujemo se za lečenje akni jednim od dermatoloških lasera, a u pojedinim slučajevima i kombinovanom laseroterapijom. U lečenju akni koristimo: NdYag laser i Medio Star diodni laser, koji suposebno efikasni kod zapaljenjskih oblika akni i izrazito masne kože, IPL aparat-AC sonda za upalne procese i ujednačavnje tena ako su prisutne i fleke, Pulsed dye laser za crvene fleke i sveže crvene ožiljke, He Ne laser za akne na vrlo osetljivoj koži, na kosmatim delovima, za lečenje perioralniog dermatitisa, Erbium laser kao ablativna i frakcionisana metoda za piling komedona i lečenje ožiljaka od akni.

Tretmani laserom rade se u zavisnosti od kliničke slike 1-2 puta nedeljno, do jedanput tokom jednog ili dva meseca.