Celulit

TERAPIJA CELULITA

Celulit

predstavlja spor, degenerativni proces koji se odvija u potkožnom masnom tkivu. Smatra se da je glavni uzročnik nastanka celulita ženski polni hormon estrogen koji dovodi do povećane propustljivosti krvnih sudova i do zadržavanja tečnosti u područjima sklonim nastajanju celulita.

Zbog hormonalnih promena u periodu trudnoće, menopauze, predmenstrualnog sindroma i prvim mesecima uzimanja antibebi pilula, celulit se takođe pojačano stvara. Postoji 4 stadijuma celulita: u 3.i 4. stadijumu izgled "pomorandžine kore" postoji i pri stajanju i pri ležanju, morfološki se formiraju kapsule u kojima su zarobljene masne ćelije, tečnost i toksini. U četvrtom stadijumu prilikom pritiska na tkivo zahvaćeno celulitom postoji bol. U odmakloj fazi celulita poštoje već i određeni zdravstveni problemi, kao što su: proširene vene, hemoroidi, ravni tabani, spušteni štomak, kriva kičma, strije. Dugogodišnji celulit znatno opterećuje zglobove, izaziva cirkulatorne smetnje u smislu slabosti zida krvnog suda i sklonost ka prskanju istih.


Shockwave – terapija akustičnim talasima (Acoustic Wave Therapy)

Akustični talasi se sa velikim uspehom koriste u medicini od 1980. godine za razbijanje kamena u bubregu, a od 1990. za tretiranje ortopedskih stanja. Najnovija otkrića i opsežna istraživanja bazirana na dugogodišnjem iskustvu i medicinski potvrđena klinička ispitivanja, dovela su do razvoja Shocwave – AWTh aparata za borbu protiv celulita.

Primenom Shockwave aparata na sportistkinjama primećene su pozitive promene na koži i celulitu tih devojaka. Koža sportistkinja, tretirana shockwave aparatom zbog povreda ligamenata, tokom tretmana postajala je čvršća, zategnutija i sa značajno manje celulita. Ovakvo otkriće dovelo je do daljih naučnih studija i istraživanja o dejstvu akustičnih shockwave talasa na tretiranje celulita. Razultat je bio Shockwave aparat i metoda tretiranja celulita akustičnim talasima u svrhu lečenja celulita kod žena.

terapija akustičnim talasaima - Shockwave aparat

Tretman celulita Shockwave akustičnim talasima

Terapija shockwave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće u donje slojeve dermisa.

Shockwave proizvodi talas koji prodire duboko kroz kožu i doseže do fibroznih tvorevina nastalih oko vezivnog tkiva, koja su ujedno i najveći razlog stvaranja celulita. Akustični shockwave talas podstiče proizvodnju kolagena, a time dolazi do opuštanja i razbijana stvrdnutih vlakana što vraća glatkoću koži i daje joj zategnuiji izgled, a ujedno se oslobađaju začepljene masti, voda i toksini. Ovaj proces stimuliše nerve i povećava protok krvi u tretiranim oblastima, što proizvodi sveže i deblje lance kolagena koji kožu čine dodatno zategnutijom i glatkom.

Akustični talasi ujedno ojačavaju kožu, koja tako ojačana, ne dozvoljava celulitu da prodre u nju i stvori onaj dobro poznati efekat narandžine kore. Svojom sposobnošću da utiče na dva glavna uzroka nastanka celulita Shockwave terapija akustičnim talasima je jedinstvena i posebno učinkovita metoda u borbi protiv celulita. Sam tretman je brz, efikasan, neinvazivan i bezbolan.

Kako Shockwave akustični talasi deluju

Akustični shockwave talasi izazivaju vibriranje vezivnog tkiva u području koje se tretira, oni pospešuju izgled kože tako što utiču na to da se vezivno tkivo isteže i poveća svoju elastičnost. U 90% slučajeva povećanje elastičnosti kože nastavlja se i do tri meseca nakon što se završi sa tretmanom.

Akustični shockwave talasi takođe povećavaju vaskularizaciju kože, osiguravajući na taj način bolju razmenu materija sa vezivnim tkivom. Pod uticajem akustičnih talasa dolazi do procesa koji podstiču prirodnu reakciju lučenja supstanci koje potpomažu opravak tkiva. Dolazi do fibroplastične proliferacije, procesa koji se javlja prilikom zarastanja rana i stvaranja novog tkiva, a stvara se i novi ojačani lanac kolagena koji se raspoređuje u gornje i donje slojeve kože, čineći je glatkom, cvršćom i zategnutijom.

terapija akustičnim talasaima - Shockwave aparat

U kratkim crtama terapija akustičnim shockwave talasima utiče na vezivno tkivo tako da koža postaje cvršća i nežnija, utiče na neovaskularizaciju kože i pospešuje cirkulatornu razmenu materija, čiji nedostatak predstavlja jedan od glavih uzroka stvaranja celulita, pospešuje i stvaranje kolagena što kožu čini elastičnijom i cvršćom, a vezivno tkivo postaje elastično tako da se gubi efekat narandžine kore na koži.

Primena Shockwave akustične terapije

Terapija akustičnim skockwave talasima može da se primeni na pacijente bilo koje starosti, kao i na sve problematične delove tela: na stomaku, bokovima, zadnjici, kao i na rukama.Potrebno je 6 do 12 tretmana da bi se osigurali efektivni i dugoročni rezultati za tretiranje celulita stadijuma I do III. Svaki tretman traje oko 30 minuta, a značajna poboljšanja vidljiva su već nakon 3 ili 4 tretmana. Bitno je naglasiti da efekti terapije shockwave akustičnim talasima traju oko 6 meseci, a ponekad i duže.

terapija akustičnim talasaima - Shockwave aparat

Veoma je važno napomenuti da ni sa jednom vrštom tretmana celulit ne nestaje zauvek. Postoji mnogo faktora koji takođe imaju uticaj u borbi protiv celulita, kao što su dijeta, genetski faktor, kao i sama struktura vezivnog tkiva. Ali sa AWTh - Shockwave terapijom akustičnim talasima celulit možete držati pod kontrolom ponavljajući tretman dva ili tri puta godišnje.


Mezoterapija

je revolucionarna metoda koja je našla primenu u mnogim granama medicine pa u estetskoj medicini u lečenjeu celulita. Za lečenje celulita mezoterapija daje trajne rezultate. Metoda podrazmeva ubacivanje različitih lekova i lekovitih supstanci putem mikroinkecija u srednji sloj kože (derm). Koktel koji se ubacuje se pravi posebno za svakog pacijenta a to su suptance koje poboljšavaju mikroicrkulaciju, pojačavaju linfnu drenažu, tope površinske masti, obnavljaju propalo vezivno tkivo tj, kolagen i elastin. Ovu metodu u svetu primenjuju isključivo lekari koji su za to obučeni. Metoda nije bolna jer se supstane uvode finim iglama tako da se oseti samo blago peckanje a nakon tretmana toplina, peckanje i crvenilo nestaje nakon 48 sati. Potrebno je sprovoditi tretman na 7-10 dana a poželjno je uradiiti 7-10 tretmana