Dermatologija

Dermatologija

Najčešće dermatoze koje srećemo u našoj praksi su:

AKNE su hronično oboljenje lojnih žlezda koje se najčešće javlja u pubertetu. Nastaju pod dejstvom androgenih hormona koji dovode do povećane sekrecije a smanjenog izlučivanja sebuma iz lojnih žlezda, a što se dodatno komplikuje bakterijskom infekcijom. Ukoliko se ne počne na vreme sa terapijom, kao posledica ostaju ožiljci i hiperpigmentacije. U terapiji, kao najefikasnija metoda za smirivanje upalnih promena, a bez ikakvih neželjenih propratnih efekata, koriste se DERMATOLOŠKI LASERI: Nd Yag, Diodni, V-Beam, Fraxel i HeNe. Pored lasera koriste se još i elktroforeza antibioticima, ultrazvučna terapija i individualno lokalna i opšta terapija lekovima.


ROZACEA je hronično oboljenje kože koje se najčešće javlja u osoba ženskog pola srednje životne dobi. Uzrok ove bolesti je još uvek nerazjašnjen. Kao mogući uzročni faktori pominju se stres, hrana, toplota, sunce i dr. U terapiji su se kao najefikasniji pokazali sledeći laseri: V-Beam, IPL i Nd Yag a kao dopuna ovoj laserskoj terapiji mogu se primenjivati opšte mere (dijeta i fotozaštita ), opšta terapija i dr.


SEBOROIČNI DERMATITIS je hronično oboljenje kože glave i trupa, praćeno crvenilom i ljuskanjem kože. U nastanku ove bolesti pored nasleđa i hormona, važnu ulugu imaju i stres, gljivična infekcija, klimatski faktori kao i određeni neurogeni faktori. U terapiji se primenjuju dermatološki laseri Nd Yag, IPL i HeNe, kao i lokalna i opšta medikamentozna terapija.


BAKTERIJSKE, VIRUSNE i GLJIVIČNE INFEKCIJE KOŽE su česta kožna oboljenja koja se karakterišu najčešće crvenilom, ljuskanjem, gnojnim mehurićima i svrabom ili bolom u zahvaćenoj koži. Terapija zavisi od uzročnika oboljenja.


HIPERPIGMENTACIJE - nastaju zbog povećane produkcije melanina u površnim slojevima kože (epidermalne ) i u dubljim slojevima ( dermne ) ili na oba mesta ( mešovite ). Uzroci nastanka su mnogobrojni: nasledni poremećaj pigmentacije, metabolitički, endokrini poremećaj, lekovi, ishrana ( deficit vitamina B12 ), fizički faktori, infektivne bolesti kože itd.


Kožne bolesti koje se takođe sreću u našoj praksi su: Lichen planus, ekcemi i urtikarije, bulozne dermatoze, ihtioze, tumori kože, kao i bolesti koje se prenose polnim kontaktom.