Hiperpigmentacije

Terapija hiperpigmentacije

Pigmentne promene na koži

Veliki broj ljudi ima pigmentne promene na koži a koje se manifestuju kao smeđe, mrko prebojene makule lokalizovane na licu, rukama, telu. Lekar na osnovu kliničkog pregleda ocenjuje kojoj vrsti pigmentacija pripada određena promena.

Najčešće hiperpigmentacije koje se laserski tretiraju a koje predstavljaju i estetski problem su:

  • Solarni lentigo - pigmentovane makule na koži hronično izložene suncu javljaju se kod većine sredovečnih i starijih osoba. Obično se nalaze na licu, dorzumima šaka, rukama i gornjem delu trupa. Promera su od 1 do 5mm, smeđe, mrke ili crne boje, ravnomernih ili nepravilnih ivica, ponekad veće od 1cm ili se stapaju u veće pigmentne formacije.
  • Melazma - stečena i relativno česta hipermelanoza, smeštena isključivo na koži izloženoj sunčevom zračenju. Pojavu melazme mogu da izazovu UV zračenje, trudnoća, oralna kontacepcijska sredstva i neki antikonvulzivni lekovi. Javljaju se na licu centofacijalno, na obrazima i nosu i mandibularno.
  • Pege (efelide) – smeđe, sitne, makule na koži izloženoj suncu. Obično se pojavljuju u prve tri godine života na kozi lica.
  • Postinflamatorna hiperpigmentacija - javlja se posle zapaljenskih procesa na koži, najčešće posle zapaljenja koje prate akne vulgaris.

Terapija hiperpigmentacija laserom:

Pigmentne lezije uspešno otklanjamo pomoću E style SR IPL tretmana. Istovremeno se postiže i efekat podmlađivanja kao i uklanjanje kapilara bez obzira na dubinu pigmenta u koži.

Primenom najnovije laserske tehnologije Nd:YAG i FRAXEL lasera koji na principu selektivne foto termolize i kontrolisane mikroablacije uspešno uklanjaju i neutrališu pigment na određenoj dubini kože. Nd:YAG laser sa talasnom dužinom od 1064nm kao hvatač pigmenta "prepoznaje" tamnopigmentovane promene i selektovanom fototermolizom ih neutrališe.

Er:YAG fraxel laser talasne dužine 2940nm zahvaljujući svom ablativnom dejstvu sa preciznom kontrolom dubine koja se meri u mikronima, kontrolisano uklanja nakupine melanina u površinskimslojevima kože.

Tretmani su komforni i bezbolni bez propratnih neželjenih efekata a zavisno od problema potrebno od 1 do 4 dolaska u razmacima od po mesec dana. Za vreme trajanja terapije, obavezna je zaštita kože od UV zračenja a upotreba solarijuma se ne preporučuje.