Infektivna oboljenja noktiju

INFEKTIVNA OBOLJENJA NOKTIJU

Lasersko lečenje gljivične infekcije noktiju - onychomycosis.

Gljivična infekcija noktiju

najčešće se javlja kod odraslih osoba, može zahvatiti jednu nokatnu ploču ili više njih. Može biti udružena sa gljivičnom infekcijom kože, češće stopala ali i kože na šakama.

Oboleli nokat se može prepoznati po izmenjenoj boji i strukturi. Nokatna ploča može biti neravna, zadebljala, bez sjaja ili trošna i lomljiva.

Oboljenje je hroničnog toka i ima tendenciju širenja i na ostale nezahvaćene nokte. Za potvrdu dijagnoze potreban je mikološki pregled strugotine nokta i kultura materijala. Lečenje onihomikoza predstavlja još uvek ozbiljan problem. Obično se koristi lokalna, sistemska ili kombinovana antimikotična terapija.

Od nedavno se u lečenju gljivične infekcije noktiju primenjuje laserska terapija koja je pokazala veoma dobre rezultate bez ikakvih neželjenih efekata. Koristi se Nd Yag laser koji zagrejavanjem nokatne ploče i okolne kože sprečava dalje razmnožavanje i nastanak novih micelskih vlakana. Tretmani su bezbolni, obavljaju se jednom nedeljno tokom 4-6 nedelja a kontole su na svaka 2 meseca u narednih godinu dana. Nakon toga savetuje se kontrolni mikološki pregled radi potvrde da je infekcija u potpunosti izlečena.