Laserska terapija

TERAPIJA LASERIMA

U Poliklinici „NadaDiva“ u svakodnevnoj praksi koriste se sledeći laseri:

NdYAG laser

je uspešnu primenu našao u lečenju akni vulgaris jer ima jako protivupalno dejstvo, uništava bakterije, a smanjuje lučenje lojnih žlezda i tako odmašćuje kožu pa se zahvaljujući ovim dejstvima uspešno primenjuje i u tretmanima rozacee i seboreje. Ukoliko već postoje ožiljci od akni laser deluje i na njihovo ublažavanje jer istovremeno smanjuje crvenilo i podstiče stvaranje kolagenih vlakana koji ispunjavaju ožiljak. Ovaj laser je tzv. hvatač crvenog i braon pigmenta kože, pa se uspešno koristi i za tretmane vaskularnih lezija na licu i telu-proširenih kapilara, telangiektazije, hemangioma kao i za hiperpigmentacije na licu, šakama i telu.


DIODNI laser - MeDioStar

je pokazao izuzetne rezultate u terapiji svih oblika akni vulgaris zahvaljujući jakom antiinflamatornom efektu. Uspešno se primenjuje za podmlađivanje kože pri čemu postiže poboljšanje tena, ublažavanje bora kao i podizanje tonusa kože. Pokazao se kao efikasan i za trajnu epilaciju neželjenih dlačica kao i za tretmane proširenih kapilara na telu plavičaste prebojenosti.


IPL laser

sa svoje tri sonde koristi se za tretmane akni, seboreje, za ujednačavanje tena kod crvenila ili hiperpigmentacije lica, kao i za podmlađivanje kože remodelovanjem kolagenih vlakana u koži. Naročito se pokazao uspešan u tretiranju sunčanih i staračkih pega na licu i rukama.


V beam Candela laser

se pokazao najuspešniji za tretiranje svih vaskularnih promena na koži tako što laserski snop prepoznaje crvenu boju, biva apsorbovan od strane hemoglobina u malim krvnim sudovima, lasersku energiju pretvara u toplotnu i na taj način dovodi do koagulacije krvnog suda. Nezamenljiv je u tretiranju kapilara, svih vrsta hemangioma, crveno prebojenih keloida kao i za regeneraciju sasvim svežih ožiljaka crvene boje a naročito ožiljaka od akni kao i svežih crvenih strija. Pokazao se uspešan i u tretiranju rozace, pojkiloderme (crvenilo bočne strane vrata) kao i za blago podmlađivanje kože i ujednačavanje tena.


Er-YAG laser

FRAKSEL tehnologija predstavlja najsavremeniju lasersku metodu koja je minimalno invazivna za kožu sa maksimalno postignutim efektima. Frakcionisani laserski snop pravi mikroskopske defekte u koži i na taj način zamenjuje stare slojeve epidermisa novim a u dermu dovodi do stvaranja novih kolagenih vlakana. Na taj način se postiže značajan efekat liftinga – zatezanje i podizanje tonusa kože, ublažava bore i vidno popravlja teksturu kože.


LUMENIS LightSheer Duet laser

je laser poslednje generacije lasera u domenu trajne epilacije sa vakuum asisistirajućom tehnologijom. Vakuum sistem povlačenjem kože istanjuje dermis i na taj način laserski snop potpunije i preciznije gađa folikule dlake i njihove krvne sudove. Laser tretira sve tipove kože kao i sve boje dlake (od svetlo smeđe do crne).


HeNe laser

je efikasan u tretiranju akni, herpesa, svežih ožiljaka, deluje na smirenje zapaljinskih procesa u koži, stimuliše imune ćelije u odbrani od infekcija, smiruje iritaciju kože i podstiče njenu regeneraciju.


GaAs laser

ima moć prodiranja od nekoliko centimetara u kožu i zbog toga se koristi u terapiji oboljenja koštano-zglobnog i tetivnog sistema kao što su: bolno rame, bolna peta, sportske povrede, teniski lakat, lumbago išijalgija, spondiloza kao i različita bolna stanja i neuralgije.


Tretmani se ne rade tokom trudnoće, kod težih psihosomatskih oboljenja, pacijentima koji uzimaju fotosenzitivne lekove (npr. tetraciklini) i ukoliko postoji oštećenje ili oboljenje kože tretirane regije (herpes). Odgovarajući tretmani ne rade se na osunčanoj koži i ne tokom letnjeg sunčanog perioda (tretmani proširenih kapilara i hiperpigmentacija, kao ni tretmani fraxel laserom). Lekari u našoj poliklinici oslanjaju se na stručnost i višegodišnje iskustvo u radu sa laserima kada odlučuju koji laserski tretman i koje parametre će primeniti u odgovarajućem slučaju.