Seboreja

SEBOREJA I SEBOROIČNI DERMATITIS

Seboreja

je stanje kože kod koje postoji pojačan rad lojnih žlezda. Seboroična koža je obično deblja, sa proširenim porama, sjajna je i masna. Često postoji i pojačana masnoća kože glave kao i njeno perutanje.


Seboroični dermatitis

javlja se na terenu seboreje, to je zapaljenje kože sa crvenilom, ljuskanjem i osećajem svraba ili peckanja. Najčešće se viđa na koži lica u predelu obrva, čela, regija oko nosa, predela grudnog koša i gornjeg dela leđa.

U tretiranju ovih stanja kože koriste se dermatološki laseri: Nd Yag kojim lečimo zapaljenje kože i odmašćujemo je, IPL aparat za smirenje crvenila, poboljšanje tena i hidrataciju kože i He-Ne laser koji je pogodan za lečenje regija obraslih dlakama - koža glave i muška brada.

Za seboroičnu kožu češto preporučujemo tretmane Erbium laserom frakcionisanaom metodom, kojima se postiše suženje pora, odmašćivanje kože i poboljšanje njenog izgleda i tonusa.

Savetujamo pacijentima da koriste odgovarajuća dermatokozmetska sredstva za higijenu i negu seboroične kože po preporuci dermatologa. U težim stanjima zapaljenja kod seboroičnog dermatitisa potrebna je i adekvatna dermatološka terapija.