Dobrodošli na sajt poliklinike Nada Diva. Pozovite nas i zakažite vaš termin!

Mladeži i njihovo uklanjanje

Koji su to rizični mladeži, odnosno mladeži na koje treba obratiti posebnu pažnju?

U grupu rizičnih mladeža spadaju kongenitalni (urođeni) pigmentni i pilozni mladeži većeg promera a koji postoje od samog rođenja, zatim svi takozvani displastični mladeži - oni koji su većeg promera od 0,5cm, neravnih i češto nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne i nejednake boje.

Dermoskopija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja služi za pregled svih mladeža kao i svih drugih nejasnih promena na koži. Kliknite da saznate više o dermoskopiji i pregledu mladeža.

Koje mladeže je po savetu lekara potrebno ukloniti?

Savetuje se uklanjanje mladeža izloženih iritaciji, povredama, mladeža koji se menjaju kao i kongenitalnih (urođenih) mladeža veličine iznad 1,5cm. Mladeži se takođe mogu ukloniti i iz estetskih razloga.

Koje se intervencije koriste za uklanjanje mladeža?

U zavisnosti od indikacija i preporuke samog lekara koriste se dve metode: radiolaser kojim se u potpunosti uklanja mladež bezbolno, bezkrvno i bez nakanadnog šava, kao i hirurška metoda kojom se vrši eliptična ekscizija sa minimalnim rezom. Svaki uklonjeni mladež se obavezno šalje na patohištološki pregled.

Da li je bezbedno uklanjati mladeže?

Apsolutno. U narodu još uvek poštoji ukorenjeno mišljenje da se mladeži ni u kom slučaju ne smeju dirati što naravno nije tačno. Sve sumnjive mladeže treba ukloniti na vreme kako bi se sprečila transformacija u "lošiju" varijantu. Kada nema mladeža nema ni straha da se nešto loše može i desiti.

Da li je potrebno štititi mladeže od sunca i na koji način?

Sve mladeže a naročito one u ravni kože neophodno je štititi od sunca s obzirom da je poznato da su UV zraci najvažniji faktor koji može dobroćudni mladež transformisati u zloćudnu promenu. Pored mladeža i druge rizične promene na koži poput ožiljaka, keratoza i fleka treba takođe štititi od sunca tako što najpre treba izbegavati izlaganje sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova i treba tokom sunčanja koristiti zaštitne kreme sa zaštitnim faktorom 30 i većim.

Zakažite pregled ili konsultacije
već danas!
Zakažite Vaš termin!
Copyright © Nada Diva | Design and Develpment by WebClass studio.